Vidste du, at solceller på bygninger kan være en afgørende faktor for Danmarks grønne omstilling?
Ifølge den Internationale Energiagentur (IEA) forventes det, at bygningsmonterede solceller vil stå for næsten 40% af den globale solenergiudvidelse frem mod 2030. Dette viser et stort potentiale, som Danmark også bør udnytte.
I dag udgør markbaserede solcelleanlæg omkring to tredjedele af den samlede solenergi i Danmark. Men ved at øge fokus på bygningssolceller kan vi drage fordel af de mange økonomiske og politiske fordele, de tilbyder, særligt for mellemstore og store anlæg på tage.
Dansk Solcelleforenings formand, Flemming Vejby Kristensen, understreger i et indlæg i Energy Supply, at mange tagarealer ligger uudnyttede hen, og at disse kan bruges til grøn energiproduktion. Potentialet for at omdanne disse kvadratmeter til energi er enormt.
Fordele ved bygningssolceller:
- Optimal udnyttelse af tagarealer: Eksisterende tagarealer i hele landet kan omdannes til effektive solcelleanlæg.
- Lavere nettab: Ved at placere solceller tættere på forbrugsstedet reduceres energitab, og der spares på omkostningerne til at udbygge elnettet.
- Diskret integration: Solceller kan monteres på bygningers tage uden at være iøjnefaldende.
- God økonomi: Investeringen i solceller har ofte en tilbagebetalingstid på omkring fem år, hvilket gør det til en attraktiv og profitabel løsning.
Overholder EU-regler:
Med solcelleinstallationer opfylder man allerede nu EU's krav til grøn energi på bygninger, hvilket gør det muligt at være på forkant med fremtidige energikrav.
Selvom solcelleanlæg på tagene udgør næsten halvdelen af den globale kapacitet, ligger Danmark bagud. Dansk Solcelleforening arbejder derfor på at fremme installationen af solceller på både bygninger og i åbne terræner, idet de ser et enormt potentiale i landets mange uudnyttede tagarealer.
Foreningen mener, at solceller på både bygninger og i åbne landskaber bør spille en central rolle i energiproduktionen, og især storbyer som København, Aarhus, Odense og Aalborg bør være i fokus for at maksimere udnyttelsen af vedvarende energi.
Danmark har et betydeligt potentiale for vedvarende energi i landets mange tage. Energistyrelsen forudser, at bygningssolcellekapaciteten kan nå 10 GW inden 2050. Ifølge Aalborg Universitet kan tagarealer over 500 m² alene levere en tilsvarende kapacitet.
Med den rette politiske og økonomiske opbakning er der ingen grund til at vente med at udnytte tagarealernes potentiale. Installér solceller på dit tag og bliv en del af den grønne og økonomisk bæredygtige fremtid.